Recept

Een recept om gezond en vitaal oud te worden:


 

 • Vasten : 5 dagen minimaal 16 uur of langer vasten per 24 uur, dagelijks, o.a. door het ontbijt over te slaan (intermittent fasting of time restricted feeding) en elk kwartaal 24 tot 48 uur achter elkaar (water)vasten ten gunste van het proces van autofagie (celrecycling en celherstel). Dit geeft herstel van de functie van de lichaamscellen.


 • Afvallen (vet kwijtraken) doe je via OMAD (one meal a day): 1 maaltijd per dag, tussen bijvoorbeeld 18 en 19 uur en in combinatie met strict suiker/koolhydraat arm, vers, gezond en onbewerkt voedsel. Dit stimuleert de vetverbranding en calorie intake is hiermee flink beperkt en hiermee kan je tot 4 kg per maand afvallen. 

 

 • Dieet restrictie: het minimaliseren van alle suikers en “slechte/snelle” koolhydraten/meelproducten (brood, pasta, aardappelen, pannenkoeken, snoep, pizza, koek, gebak, chocola, deegwaren, chips ) en ruim gebruik van met name goede koolhydraten (noten, veel groenten, peulvruchten) is goed voor iedereen! Overgewicht onstaat namelijk door de hele dag door suikers en snelle koolhydraten te nuttigen, niet door het eten van vet voedsel!

 

 • Beperk gluten: eet minder gluten en eet voeding met veel vezels; geen granen als gerst, rogge en tarwe, maar wel met mate koolhydraten zoals volkoren/bruine rijst, mais, aardappels, bonen.


 • Vet eten moet weer gewoon worden, want het is gezond: gebruik dus dagelijks gezonde vetten zoals olijfolie, kokosolie, roomboter, eieren, kaas, vis, avocado en noten. Stop met de light en halfvolle producten, want dat is onzin. Vet eten is niet de oorzaak van overgewicht en goede vetten zijn belangrijk!


 • Water drinken:  minimaal 1,5 liter per dag maar absoluut geen softdrinks, vruchtensappen of bier!!!!


 • Verzadiging, rust in jouw maag: dit bereik je door veel eiwitten in combinatie met gezonde vetten te eten. Suikers, brood, ontbijtgranen, beschuit, repen en deegwaren zorgen voor snel weer trek in eten en de hele dag door om de paar uur "honger" hebben. Op deze manier kom je wel aan 8 eetmomenten per dag. Dat is zeer ziekmakend en de oorzaak van een groot deel van alle chronische ziektes.


 • Nachtrust: zorg voor regelmatig en kwalitatief goede onafgebroken slaap van 7 tot 8 uur lang. Slecht slapen of te kort slapen maakt dat je meer gaat eten en snacken. Het stimuleert de honger.

 

 • Lichaamsbeweging, krachttraining en stabiliteitstraining: dagelijks 2 maal 30 min matige lichaamsbeweging (zone 2 beweging zoals fietsen, roeien, wandelen/joggen en zwemmen) en 3 maal per week spierversterkende weerstandstraining (krachttraining) en grondoefeningen voor stabiliteit en flexibiliteit. Te veel zitten is net zo slecht als roken.                                     Beweging  en Sport is dus super belangrijk en enorm gezond maar is niet de manier om af te vallen. Als je via beweging hetzelfde wil afvallen als met vasten en één koolhydraatarme maaltijd per dag (OMAD protocol, 0,25 kg afvallen/dag), dan moet je elke dag 3 uur hardlopen bij 10 km/uur of 6 uur fietsen bij 20 km/uur en dat lijkt me toch geen haalbare kaart.


 • Mentale activiteit is belangrijk, want ook de hersenen moeten gebruikt worden om goed te blijven functioneren, maar vermijdt langdurige stress; goed ontspannen is dus ook essentieel op z'n tijd.


 • Voedingssupplementen: gebruik alleen bewezen noodzakelijke supplementen zoals omega 3 vetzuren, vit D (september t/m april) en vit B12, magnesium en ijzer. Probiotica lijken een rol te gaan krijgen ter stimulering van het microbioom.

 

 • Gewichtsregulatie: Een BMI groter dan 25 moet je zien kwijt te raken via vasten (OMAD) en een suiker/koolhydraatarm dieet, maar nog belangrijker is het ziekmakende viscerale buik vet. Dat moet met name worden gereduceerd tot onder de 100 cm2. Daarvoor is een dexascan de enige manier om te constateren. Ook mensen met een normaal BMI kunnen een te groot volume visceraal vet hebben, de zogeheten "skinny fat".

 

 • Roken is inderdaad verschrikkelijk gevaarlijk voor de gezondheid, evenals drugs! Alcohol, is ook een schadelijke drug en dus op geen enkele manier gezond te noemen. Het is weliswaar volledig geaccepteerd in het sociale leven, maar kies dan voor niet meer dan 2 glazen per week. Drink tussen de alcohol veel water.

 

 • Mond en gebitsverzorging: twee maal per dag moet er goed gereinigd, alsmede flossen en/of stoken, want het verhoogt de levensverwachting ook.

 


Zie de hier genoemde factoren als "tools" (gereedschap) voor het optimaliseren van jouw gezondheid. Vele klachten zullen hiermee verdwijnen en ziektes oplossen in het niets.


Wil je echt de maximale gezondheidswinst realiseren (en een gezonde oude dag realiseren) dan moet je alle aspecten van het hierboven genoemde recept gaan implementeren, net zoals bij een Intensieve Leefstijl Interventie (ILI), zie Project Leefstijl!