diverse adviezen

Zo lang mogelijk blijven werken en/of actief blijven


Blijf zolang als je kan je werk doen en probeer fysiek actief blijven. Ga ondanks de bereikte AOW leeftijd bij de werkgever verzoeken om door te werken of eventueel ander (parttime) werk zoeken (vrijwilligerswerk) en niet stil op de bank zitten en “genieten” van je pensioen in dat opzicht. Er is gebleken dat je levensverwachting daardoor snel achteruit loopt.


Je kalender leeftijd moet niet de bepalende factor zijn bij wat je wel of niet doet, maar je moet doen wat je kan op basis van je fysiologische leeftijd. Laat de omgeving niet voor je bepalen wat je kan als “oudere jongere” en laat je dus niet framen. Ook na je pensioen kan er nog een volwaardig leven zijn en ook 80 jarige mensen behoren bijvoorbeeld frequent een sportschool te bezoeken.

Eet gevarieerd en neem een aantal voedingssupplementen


De meeste mensen hebben geen voedingssupplementen nodig, want ze krijgen al voldoende voedingsstoffen binnen door gevarieerd te eten.


Van een paar supplementen blijkt toch echt wel wetenschappelijk bewijs voor gebruik te bestaan omdat we die echt niet genoeg binnenkrijgen:

Magnesium (magnesiumcitraat, magnesiumtauraat en magnesiumbisgly)  

Vitamine D (in de wintermaanden) 70 % van de Nederlanders heeft hiervan een tekort, want dit wordt aangemaakt in de huid onder invloed van zonlicht (UV-straling zet cholesterol om in vitamine D.) en daar hebben we in de winter in ieder geval te weinig van op onze huid.

Omega 3 vetzuren EPA en DHA (plantaardig geproduceerde algenolie is rijk aan deze essentiële vetten), zie advies 4.

Vitamine B12 blijkt bij een groot percentage van de mensen te laag te zijn en zeker bij vegetariërs en veganisten.

IJzer preparaten, bij vrouwen die veel bloed verliezen tijdens de menstruatie

 Roken

Roken is natuurlijk naast overgewicht de andere grote belangrijke ziekmakende factor voor het lichaam (vele soorten kankers, hart en vaatziekten, COPD etc.)