Vetten eten

Gebruik weer in ruime mate vet

Vetten zijn super belangrijk in ons dagelijkse voedingspatroon! Dit is in tegenstelling van wat ons geleerd is in de afgelopen 40 jaar én ook: cholesterol is een heel belangrijke en essentiële stof in ons lichaam.


Gezonde vetten zitten in: olijfolie, kokosolie/kokosvet, sesamolie, volle gras/roomboter, avocado, vette vis zoals zalm, haring en makreel, (wal)noten en amandelen, zaden zoals sesamzaad, lijnzaad, chiazaad, verder pompoenpitten, olijven, kaas, eieren.


De echt ongezonde vetten zijn de transvetten, die ontstaan bij het proces om vloeibare plantaardige oliën hard te maken en dat zit in heel veel producten: margarine/halvarine, vetten voor de banketindustrie, pindakaas, kant- en klaar pakjes voor sauzen en soepen, frituurvet en alle gefrituurde producten zoals chips of zoutjes,  droge koffiemelkpoeder, koekjes, cake en taart.

Ook ongezond zijn de geoxideerde vetten, die ontstaan bij te heet bakken en frituren.


De minder gezonde meervoudig onverzadigde vetten: omega 6-vetzuren, zoals linolzuur, krijgen we in ons dieet doorgaans te veel binnen, denk aan zonnebloemolie, maisolie en sojaolie. Ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten. Te veel omega 6 kan leiden tot ontstekingsreacties in je lichaam. Probeer deze vetten zoveel als mogelijk is te verminderen (vervang bijvoorbeeld de zonnebloem olie voor olijfolie).


De gezonde verzadigde vetten: Deze verzadigde vetten zitten met name in dierlijke producten, denk hierbij aan vet vlees, roomboter en bijvoorbeeld kaas. Maar ook palmolie, kokosvet/kokosolie en cacaoboter bevatten verzadigd vet. Onthoud dat verzadigd vet hard is op kamertemperatuur. De enige uitzondering hierop is palmolie (maar dit heeft een slechte naam ivm ontbossing van de regenwouden). Verzadigd vet kan niet oxideren en is daarom zeer geschikt om in te bakken en braden. Gebruik roomboter overigens niet om te bakken/braden.


Kokosolie (pure kokosolie is een witte harde massa die bij ongeveer 25°C vloeibaar wordt) dat ook wordt gezien als een “superfood” met vele positieve gezondheid effecten is perfect hiervoor. Gebruik de biologische virgin kokosolie in een glazen pot, want er is veel geraffineerde kokosolie op de markt met minder gezonde effecten en veel toevoegingen.De super gezonde onverzadigde vetten: omega 3 en 9; de omega 3-vetten zijn belangrijk voor je gezondheid, er worden tal van positieve eigenschappen aan toe geschreven zoals juist het voorkomen van hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten, ontstekingen en depressies. Omega 3 wordt ook wel ons hersenvoedsel genoemd, je hebt het nodig om je hersenen actief te houden en zelfs (via het BDNF) cognitieve functies te verbeteren. Er zijn verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat er een relatie is tussen depressiviteit en te weinig omega 3 eten. Vaak eten we omega 3 veel te weinig.

Met name plantaardig geproduceerde algenolie is rijk aan deze essentiële omega 3 vetzuren EPA en DHA zou een toevoeging aan je normale dieet moeten zijn via capsules. Het kan in je eigen lichaam niet gesynthetiseerd worden en via het voedsel krijgen we niet genoeg er van binnen. Vooral in vette vissoorten zoals haring, makreel, wilde zalm, sardines en ansjovis zijn EPA en DHA in ruime hoeveelheden aanwezig (deze vis leeft van de algen). Vis is evenwel een schaars onderdeel van ons westerse dieet en bovendien is regelmatige consumptie van voldoende porties vis voor de gehele wereldbevolking slecht voor de biodiversiteit vanwege de gigantische overbevissing van zeeën en oceanen.

Omega 9 zit in bijvoorbeeld olijven, olijfolie en avocado. Prima vetten om regelmatig en volop te gebruiken.

 

Door vet te eten krijg je geen overgewicht!

Cholesterol is een essentiële bouwsteen in de opbouw van onze celmembranen waar het een cel verstevigend element is en in belangrijke mate bijdraagt aan de permeabiliteit van de celmembraan. Cholesterol is tevens de bouwsteen van steroïde hormonen, vitamine D en gal. Galstenen bestaan voor 80% uit cholesterol. Ook onze hersencellen hebben cholesterol nodig.


Cholesterol is dus een zeer noodzakelijk vet. Met name door de geraffineerde zetmeel producten en overvloedige suikers in de voeding wordt je dik, krijg je hart-en vaatziektes en gaan je bloed cholesterol waarden (als gevolg van en niet als oorzaak van) omhoog. Dit misverstand is er in de laatste 40 jaar ingeslopen, omdat men dacht dat de ophopingen van vet rondom en in de organen en bloedvaten kwam door vet eten. Dat is nu achterhaald door de wetenschap, maar het zal nog vele jaren duren voordat we dat besef bij de bevolking er in gestampt krijgen.

Gezond vet eten is noodzakelijk en het eten van deze vetten verhoogd het risico op hart -en vaatziektes niet!!!! Bij het eten van een boterham met dik gesmeerde roomboter en jam is de roomboter het meest gezonde onderdeel. Stop dus met halfvolle, vetarme producten!!