water drinken


Drink 1,5 tot 2 liter mineraal water per dag


Mensen drinken over het algemeen te weinig water. Water is essentieel voor ons lichaam, voor de bloedsomloop en diverse functies. Na de slaap hebben we in de nacht door vochtverlies via de ademhaling en via zweten een halve liter tot 1 liter water verloren, dus moet dat snel aangevuld worden in de ochtend.


Wanneer je genoeg drinkt zal je urine lichtgeel moeten worden in de loop van de ochtend en je vaker naar het toilet moeten. Het is een belangrijke maatregel om nier/blaas stenen en urineweg ontstekingen te voorkomen en het risico op blaas kanker te verminderen.

Daarnaast helpt het om een gezond maag-darm stelsel te behouden, bevordert het de stoelgang en maakt je minder hongerig.


In het kraanwater zitten echter teveel stoffen die je niet binnen wil krijgen zoals chloor, medicamenten, bacteriën, antibiotica, pesticiden, microplastics en chemicaliën die allen schadelijk zijn voor ons microbioom (zie verder), dus is mineraalwater/bronwater beter, zeker omdat het ook nog essentiële mineralen bevat zoals o.a. magnesium en calcium.


Een paar koppen (groene) thee en koffie (zonder melk, suiker of zoetmakers) is ook prima voor de gezondheid (antioxidanten).


Drink echter geen (of zo weinig mogelijk) suikerhoudende dranken, fruitsappen, frisdranken of energiedrankjes, want dat zijn ongezonde suikerwaters. Laag calorische drankjes met de natuurlijke zoetstof stevia zijn dan nog het minst ongezond. Ban de dieet drankjes, zero coke etc. volledig uit je leven, want dat is heel ongezond en zelfs levensgevaarlijk door alle toegevoegde rommel (zoals aspartaam). De kunstmatige zoetstoffen zijn slecht voor jouw darmflora, verhogen het honger gevoel en verhogen zelfs de kans op insuline resistentie, type 2 diabetes (tot 34%) en het metabool syndroom. Zeer recente studies laten zien dat er een bij bepaalde subgroepen (vrouwen met overgewicht en in de menopauze) een 20 tot 30% hogere kans is op hartinfarcten en herseninfarcten alsmede een 16% hogere kans op overlijden bij gebruik van 2 glazen dieet frisdranken per dag over een langere periode.


Ook de gezond geachte jus d’orange moet je niet meer nemen, want dat is niet anders dan een suikerhoudend drankje met sinas smaak (in 1 glas tot 6 suikerklontjes, 110 calorieën, vergelijkbaar met een glas cola) en bovendien tasten de zuren je gebit aan. Als je vitamine C wil kan je beter een stuk rode paprika (190 mg vitamine C per 100 gram) nemen of een kiwi (98 mg vitamine C per 100 gram). Bovendien zitten deze vitamine C bommetjes vol met gezonde vezels, die heel goed zijn voor de darmen.


Alcoholhoudende drank is in het algemeen ongezond, met name voor de hersencellen en hart en vaatsysteem en het veroorzaakt ook kanker, dus matigheid is zeer noodzakelijk in dit opzicht. In de Lancet van april 2019 is het argument dat een klein beetje alcohol drinken goed is voor de gezondheid van hart- en bloedvaten wetenschappelijk onderuitgehaald. Zelfs matig drinken vergroot het risico op beroertes. (https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31772-0)