Ideaal BMI

Streef naar een ideaal BMI,

in ieder geval onder de 25


 Er is sprake van een wereldwijde epidemie van overgewicht. Meer dan 30 procent van de gehele wereldbevolking kampt met overgewicht of obesitas. Het is meer dan alarmerend!!! In de USA, Duitsland, Arabische staten en Egypte bijvoorbeeld heeft 65% van de volwassen populatie al overgewicht, obesitas of morbide obesitas. 2,2 miljard volwassenen en kinderen hebben gezondheidsproblemen doordat ze te dik zijn. Dat zijn er twee keer zoveel als in 1980.

In 2018 had 50,2% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder matig of ernstig overgewicht. Van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud had 11,7% in 2018 overgewicht, waarvan 9% matig overgewicht en 2,7% ernstig overgewicht (obesitas). Bij de jong volwassenen tussen de 18 en 34 jaar is er al bijna 30% matig tot ernstig overgewicht (BMI tussen 25 tot 35) terwijl dit de jonge gezonde populatie zou moeten zijn.

Een BMI van 23 bij mannen wordt tegenwoordig gezien als mager, terwijl dat de norm zou moeten zijn (ideaal gewicht: bij de mannen: lengte (cm) min 100 min[(lengte -150) gedeeld door 4] en bij de vrouwen: lengte (cm) min 100 min [(lengte-150):2]). De gehanteerde BMI schaal is eigenlijk nog aan de te ruime kant. Elke kilo overgewicht heeft een hoger gezondheidsrisico tot  gevolg.

Metabole ziekte processen treden namelijk al op bij een klein beetje overgewicht en dat gaat procentueel omhoog naarmate het overgewicht groter is. Zo staat bijvoorbeeld vast dat hoe hoger je BMI, hoe groter de insuline resistentie en hoe groter de kans op het later ontwikkelen van dementie, terwijl wij allen weten dat er geen behandeling voor bestaat. Dementie wordt in de medische literatuur ondertussen ook wel diabetes type 3 genoemd. Als we niet grootschalig ingrijpen via preventie zal 50% van de bevolking van 85 in de nabije toekomst dement zijn.

We hoeven mensen die een hoger BMI hebben niet te discrimineren op hun uiterlijk en iedereen mag happy zijn met zijn/haar figuur, maar………….. men moet wel eerlijk te horen krijgen en beseffen  dat er meerdere ernstige gezondheidsrisico’s op de loer liggen bij overgewicht en een ongezonde levensstijl. En dat deze verhoogde risico’s gelukkig meestal nog reversibel zijn door aanpassingen van die belangrijke levensstijl. Kennis en begrip van de hier beschreven adviezen zijn hiervoor van belang.